четвер, 21 лютого 2019 р.


21 лютого - Міжнародний день рідної мови     
Мова - духовний скарб нації. Це не просто засіб людського спілкування, це те, що живе в наших серцях.  Змалечку, виховуючи в собі справжню людину, кожен із нас повинен в першу чергу створити в своїй душі світлицю, у якій зберігається найцінніший скарб. 
Ну що б, здавалося, слова… 
Слова та голос- більш нічого, 
А серце б’ється – ожива, 
Як їх почує!.. 
Т.Шевченко 
21 лютого світова спільнота відзначає Міжнародний день рідної мови,який також відомий як Міжнародний день материнської мови. Цю дату визначено на 30-ій сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО в жовтні 1999 року, яка наголосила на важливій ролі мови в розвитку освіти, культури, для консолідації суспільства, формування нації і зміцнення держави.В Україні це свято відзначається з 2002 року. 
Цьогоріч ООН  оголосила 2019 рік Роком корінних мов.
У світі налічується близько шести тисяч мов. І серед них – "ніби запашна квітка в чудовому букеті – українська. “ Для нас,українців, наша мова найкраща ,бо це мова нашого роду, мова нашої землі. Завдяки їй ми бережемо свою історію, передаємо нащадкам неоціненні скарби минулого і сучасного. 
Про велике значення рідної мови писали багато видатних людей, філософів, письменників, чия творча діяльність неабияк збагатила нашу українську мову. А скільки душі вкладено у ці невеличкі вислови- шедеври!..
Сьогодні , 21 лютого , педагогічний колектив Клубівського ліцею імені Олега Довгого активно долучилися до відзначення цієї дати. 
Бібліотекар Шарко М. Г. підготувала книжково - ілюстративну виставку » Із глибини незчерпно грай, живи, дзвени…» 
Щоб висловити подяку всім творцям української історії та українського слова, у Міжнародний день рідної мови педагоги підготували відеопрезентацію висловів та висловлювань видатних людей про нашу рідну українську мову. З якою теплотою, любов’ю та шаною були процитовані вчителями рядки! Кожен українець має гордитися своєю чудовою мелодійною рідною мовою. 
Саме ми, заради прийдешніх поколінь, повинні зберігати і шанувати мову, як це робили наші славні предки. 
Захистімо найрідніше і найдорожче – мову своїх батьків, мову свого народу! 
Нехай цей день і наступні дні й роки для нас , українців, стануть справді українськими: говорімо, читаймо, пишімо, послуговуймося скрізь і всюди у своїй державі своєю Рідною Мовою! 
Любімо свою рідну мову, бо з нею наше майбутнє і майбутнє України! 

Любіть Україну у сні й наяву, 
Вишневу свою Україну, 
Красу її ,вічно живу і нову, 
І мову її солов’їну. 
В.Сосюра






Немає коментарів:

Дописати коментар